Bilgisayarlar da Şiir Yazar

Şimdi sizlere çok değişik bir web sayfasından bahsetmek istiyorum. Bu kadar zaman ne için beklediğimi inanın ben de bilmiyorum

Günümüzde eline mikrofonu alan şarkıcı hatta “sanatçı“,  kalemi alan şair oluyor. Günümüzün sözde şairlerinin çoğu bir kurala ya da akıma bağlı kalamadıkları için serbest ölçüde yazdıklarını modern şiir adı altında savunuyorlar. Tabi burada bir yanlış anlaşılma olmasın ben modern şiire karşı değilim bu işin hakkını vererek yapan bir sürü yetenekli şairimiz de var. Diğer taraftan sanat değerleri karalamadan öteye gidemeyecek olan kelime topluluklarını da aşırı yüceltmeye karşıyım.

Neyse benim için çok kıymetli bir ağabeyim de benden bir kaç yıl önce böyle düşünmüş olacak ki dijital müteşair diye kelime bankasındaki kelimeleri bir araya toplayarak şiir yazan bir program geliştirmiş. Dilerseniz bu programın yazılış amacını programcının kendi ağızından dinleyelim.

Şairi değil belki ama müteşairi pek bol bir ülkeyiz. Doğru dürüst bir şairi okuma zahmetine katlanmadan şair olmaya çıkan müteşairlerin hiçbir kurala tabi olmadan, yazdıkları “modern” şiirleri okudukça aklımdan geçen şeyi nihayet gerçekleştirdim: “Müteşair Bilgisayar Programı!” Aslında yaptığım, ilk kıvılcımını Peyâmi Safâ’nın çok kıymetli bir makalesinden aldığım bir fikri hayata geçirmekti. Programım, “Şiir Yaz” düğmesine basıldığında, kelime bankasındaki çok sayıdaki sıfat, isim ve fiil arasından tamamen tesadüfi olarak seçtiği kelimeleri bir araya getirerek “şiir” yazmakta. Modernliği eksik kalmasın diye programımın kelime haznesini “uydurukça” kelimelerle doldurmayı ihmal etmediğimi de burada belirtmek isterim!

Program bir bilgisayara göre oldukça güzel şiirler yazıyor. Müteşair Bilgisayar Program’ını denemek için buraya tıklayabilirsiniz. Sayfada Müdafaaname bölümünde programa gelen eleştiriler için programcının savunmasını da ohuyabilirsiniz

Yukarıdaki bağlantılara ve daha fazlasına ulaşmak için programcının sayfası: www.mavicadir.net


Bir yanıt yazın