Photoshop’ta Bir Resmin Boyutlarını (Çözünürlüğünü) Değiştirmek

Photoshop, en basitinden en karmaşık işlerimize kadar her çalışmamızı kolayca gerçekleştirebileceğimiz bir program. Bu yazımda da aslında pek çok programla da yapılabilecek bir resimin en boy ölçülerinin değiştirilmesinin Photoshop ile nasıl gerçekleştirildiğini göreceğiz.

Önce resmimizi Photoshop’ta açıyoruz. Daha sonra image menüsü altından image size seçeneğine tıklıyoruz.

image menüsü altından image size menüsünü seçiyoruz.

Ya da Ctrl+Alt+i tuş kombinasyonu ile de image size penceresini görüntüleyebilirsiniz. Karşımıza gelen pencereden resmimizi dilediğimiz ölçülerde yeniden boyutlandırabiliriz.

image size penceresi

Pixel Dimensions bölümünden resimin width (genişlik) ya da height (yükseklik) değerlerinden birini değiştirdiğimizde diğerinin de buna uygun olarak değiştiğini göreceksiniz. Ama siz belki de resmin en ve boy dengesinin korunmasını istemiyor olabilirsiniz. Bu durumda söz konusu oranı göz ardı etmek ve en ve boy değerlerini tam istediğiniz gibi yapabilmek için pencerenin alt taraflarına doğru bulunan 3 tane seçenek olduğunu göreceksiniz. Bunlardan ortada bulunan Constrain Proportions seçeneğinin önündeki işareti kaldırmamız gerekiyor. Böylece resim tam olarak tercih ettiğiniz boyutlarda olacaktır.

Bu arada resime ait genişlik ve yükseklik değerlerini girdiğimiz alanların yanında varsayılan olarak pixels seçili gelen combo box lardan istersek percent seçeneğini seçerek resimin boyutlarını yüzde cinsinden de değiştirebiliriz.

Bu yazıda image size penceresini çok üstünkörü anlattım; eğer icap ederse bir başka yazıda daha geniş bir açıklamasını da yapabilirim ancak şimdilik bu kadarının yeterli olduğunu düşünüyorum. Hepinize kolay gelsin.


9 Comments

  • Pingback: Photoshop’ta Çalışma Alanının (Canvas) Boyutlarını Değiştirmek | HayalEt Yazılım

  • bluedragon

    21 Şubat 2011

    cok teşekürler verdiğiniz bilgiler için

  • HayalEt

    22 Şubat 2011

    Yorum yazdığınız için ben teşekkür ederim

  • ali ülken

    27 Mart 2011

    çok sağol bende bunu arıyordum

  • HayalEt

    28 Mart 2011

    Yardımcı olabildiysem ne mutlu

  • derya

    21 Mayıs 2012

    hiç güzel değillllllllll ❗ 😈 aradığım neredeeeeeeeeeeeee ❓ 👿

  • HayalEt

    22 Mayıs 2012

    ne aradığınızı tam olarak söylerseniz belki yardımcı olabiliriz

  • Hülya Uysaler

    18 Haziran 2014

    Bu yazdıklarınızı harfıyen uyguladıgım halde sızelar yada pixel otomatık değişiyor

  • HayalEt

    19 Haziran 2014

    Constrain Proportions seçeneğinin önündeki işareti kaldırınca olması gerekiyor. Bu işareti kaldırınca width ve height değerleri ile birimlerini belirten alanların hemen sağında bulunan ve birbirlerine bağlı olduğunu belirten işaret kaybolacaktır.

Bir yanıt yazın