NATO’dan TÜBİTAK’ın kripto cihazlarına onay

Şifreleme işlemi yapan MİLON 4A TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nde (UEKAE) geliştirilen kripto özellikli 8 cihaz ve 2 algoritma, NATO Askeri Komitesi tarafından her türlü NATO gizlilik seviyelerinde kullanılabilirlik onayı aldı.

NATO envanterine giren ve UEKAE’nin tamamen milli ve özgün tasarımla geliştirdiği bilgi güvenliği sağlayan ürünler, üye ülkeler arasında güvenli veri aktarımı ve haberleşme olanağı sağlıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, tamamen milli ve özgün tasarımla geliştirdiği ürünlerini NATO onayına sunan ve faaliyet alanı bilgi güvenliği ve ileri elektronik olan TÜBİTAK UEKAE, şu ana kadar gönderdiği tüm ürünler için NATO Askeri Komitesi’nden “her türlü NATO gizlilik seviyelerinde kullanılabilirlik” onayı aldı.

UEKAE’nın geliştirdiği ürünler, NATO’ya üye ülkeler arasında güvenli veri aktarımı ve haberleşme olanağı sağlıyor.

UEKAE’de geliştirilen ve NATO tarafından Mayısta onaylanan son ürün olan Offline Kripto Cihazı MİLOF-1, “Çok Gizli”ye kadar gizlilik dereceli sayısal ortamda hazırlanmış mesaj, evrak, dökümanların yanı sıra ses, resim, görüntü ve sayısal haritaları şifreleyerek güvenli iletişime olanak tanıyor.

UEKAE’de geliştirilen ve NATO’dan onay alan diğer 7 cihaz ile algoritmalar şöyle:

Kripto algoritmaları

2 adet kripto algoritması, NATO’ya sunulacak kripto cihazlarında kullanılmak üzere geliştirildi. Bu algoritmalar milli cihazlarda kullanılmıyor. Ayrıca milli amaçla geliştirilen algoritmalar da NATO’ya verilmiyor.
 
Veri kripto cihazları

MİLON-4A: Veri iletişimi yapan sistemler arasında iletilen verilerin, gerçek zamanda şifrelenmesi işlemini gerçekleştiriyor. UEKAE’de üretilen ilk milli kripto tümdevresi bu cihazda kullanıldı.
 
ISDN-BRI KRİPTO CİHAZI : Haberleşme ve bilgi güvenliği alanında kullanılan cihaz sabit ve mobil karargahlarda ses, veri, faks ve görüntülü terminaller arasında gerçek zamanda güvenli iletişim, aynı anda iki kanal üzerinden kriptolu görüşme sağlıyor. Şifreleme için milli kullanım sırasında TÜBİTAK UEKAE onaylı milli algoritma, NATO kullanımı sırasında NATO Secan onaylı algoritma kullanılıyor.

ISDN-PRI KRİPTO CİHAZI: ISDN-BRI ile aynı özelliklere sahip olup aynı anda 30 kanal üzerinden kriptolu görüşmeyi sağlıyor.
 
ISDN TELEFON: Sayısal ve analog şebekelerde, tek cihazla ses ve veri güvenliğini sağlarken aynı zamanda normal telefon görüşmelerindeki ses kalitesinde kriptolu ses görüşmesi sağlıyor.

Anahtar yükleme cihazları

KAOC-8: Delikli bir şerit üzerindeki anahtar bilgilerini optik okuma yöntemiyle kripto cihazlarına veya anahtar yükleme cihazlarına aktarıyor.
 
KAYC-10: Kriptolu veri iletişimi yapan cihazlara offline olarak anahtar yüklemesi yapıyor.

HF İletişim cihazı

FORESC II: Farklı ortamlarla uyumlu muhabere sistemleri (FORMUS) cihazlarından bir tanesi olan FORESC II, HF-VHF-UHF üzerinden güvenli veri iletişimi sağlıyor.

FORESC II NATO üyesi ve NATO üyesi olmayan ülkeler arasında Akdeniz’in güvenliği için ve güvenilir haberleşme sağlamak için kullanılıyor. Cihaz ile fotoğraf, yazı, ses, e-posta iletebiliyor ve eş zamanlı sohbet yapılabiliyor.

Kaynak CNN TÜRK


Bir yanıt yazın