DRM Bilmecesi

Son zamanlarda adı sıkça duyulmaya başlanan DRM ( Dijital Hak Yönetimi ) teknolojisi, getirdiği yeniliklerin yanında kafaları da karıştırmaya devam ediyor.

DRM, Microsoft’un sayısal içerikleri kontrol altına almak ve illegal şekilde kopyalanmasının önüne geçmek için geliştirdiği bir teknoloji olarak tanımlanabilir. Bu şekilde kullanıcılar ellerindeki içeriği çoğu zaman yedek almak için bille kopyalayamıyorlar. Bunun en çok kullanıldığı alanların başında wma dosyaları geliyor. WMA ya da Internet üzerinden satın alınan müzik dosyaları sadece ait olduğu bilgisayarda çalışabildiği için yedek te alınamamış oluyor.

Yeni nesil DVD formatları arasında Microsoft’un da desteklediği HD-DVD’lerde bu özellik kendini çok iyi belli ediyor. Kullanıcı bilgisayarında yedeklemek istediği dosyaları bu medyaya yazabiliyor fakat aynı medyanın bir yedeğini daha alamıyor.

Yeni nesil HD filmler uygun çıkışa sahip monitörlerle izlenebiliyor ama eğer ortada bir korsan durumu varsa monitör bunu anlayıp içeriği göstermeyebiliyor

Görüldüğü gibi adamlar yalnız yazılımsal değil donanımsal olarak ta işin üzerine eğiliyorlar…

Şimdi bu yukarıda yazılanlar biz kullanıcılar için ürkütücü gibi dursalarda endişe edecek bir şey yok. Microsoft’un büyük vaadlerle pazara sunduğu her teknoloji gibi bununda aşılmasının yolu bulundu. Nasıl olduğunu burada anlatmayacağım ama zaten biliyoruz Microsoft’un her güvenli dediği şey piyasaya sürüldükten sonra ortalama 48 saat içinde kırılıyor.

Bir de madalyonun öteki yüzü var. Dijital içeriği korumak için bu kadar çaba sarfeden Microsoft Live Messenger yazılımında kullanıcıların paylaşılan klasörler altında dosya takası yapabilmelerini kolaylaştırmak için elinden geleni yapmış. Ortadaki bu tutarsızlık herhalde gelişen ve ilerleyen LINUX karşısında Microsoft’un kullanıcıları küstürmemek için yaptığı bir hamle olarak algılanabilir.


Bir yanıt yazın