Gezegendeki En Gelişmiş İşletim Sistemi

Bir süredir siteye yeni bir şeyler ekleyemediğimin farkındayım. Bu durumdan dolayı hepinizden özür dilerim arkadaşlar.

Son iki haftadır. Solaris 10 adminstration 1 ve 2 eğitimi alıyorum ve bütün gün süren bu maraton beni ziyadesiyle yoruyor ancak bu durumdan şikayetçi olduğumu söyleyemeyeceğim. Çünkü bu eğitim sayesinde UNIX tabanlı komutları ve birbirine çok benzeyen Solaris ve LINUX klasör yapılarını öğreniyorum…

SUN, Solaris için gezegendeki en gelişmiş işletim sistemi ifadesini kullanıyor ve bence de gayet haklı…

Bir dosyanın yazma ve okuma izinlerini görebiliyor ve bazı kullanıcılara sadece okuma izini verebiliyorum ya da gerektiğinde root (Windows ortamında administrator ifadesine karşılık gelir) olarak girmesem de gerektiğinde çabucak o yetkiyi alıp işimi hallettikten sonra yeniden basit kullanıcıya dönebiliyorum. Bir dosyanın hard diskin hangi silindirinde olduğunu öğrenebiliyorum. ya da çok çekirdekli işlemciye sahip bir bilgisayarda bir servisin o an işlemcinin hangi çekirdeğinde çalıştığını gözlemleyebiliyorum. Bir servisin dosya boyutunu ve o an belleğe açılmış olan boyutunu görebiliyorum falan filan liste uzayıp gider.

Solaris kullanması biraz zor bir işletim sistemi. Eylemlerinizin büyük kısmını terminal adı verilen kod penceresinden yapmanız gerekiyor. Bazı durumlar için grafik arayüzü de kullanabilirsiniz ama hem pek tavsiye edilmiyor hem de kod penceresinden daha fazla ayrıntılı hareket edebilirsiniz.

Ayrıca çok dikkat isteyen bir işletim sistemi… Eğer root olarak girerseniz en hassas sistem dosyalarını bile silebilirsiniz yani o kadar özgürsünüz.

Genelde sunucular için tercih edilen Solarisi bir ev kullanıcısının kullanmasına gerek yok tabi ama bana mesleki olarak çok şey katacağını düşünüyorum. Kursta öğrendiklerimi pekiştirmek için Solaris’i evde sanal bir makineye kurdum.

Sanal makine kavramını ve tercih edebileceğiniz programları bir sonraki yazıma bırakıyorum.


Bir yanıt yazın