Google Chrome, Yeni Nesil Tarayıcı

Web dünyasında sürekli yeni gelişmeler yaşadığımız şu günlerde tarayıcı bazında Microsoft Internet Explorer mevcut durumda liderliğini sürdürmeye devam ediyor. Bunun yanında özellikle üçüncü sürümünden sonra çok daha başarılı bir ivme yakalayan Firefox ilerde Explorer’ı zorlayacak diye düşünürken; oyuna yeni bir oyuncu dahil oldu. Chrome

Google imzasıyla web gezginlerinin beğenisine sunulan ve henüz beta aşamasında olmasına rağmen büyük beğeni toplayan bu tarayıcı hakkında son derece başarılı hazırlanmış bir inceleme yazısını şu adresten okuyabilirsiniz.

Son derece sade ve bir o kadar da basit hazırlanmış Chrome benim acayip hoşuma gitti. Çoğu zaman da gayet hızlı çalışıyor. Yukarıdaki bağlantıya tıklayıp inceleme yazısını okuduysanız söz konusu tarayıcının gizli mod ve çökme kontrolü gibi güzel özelliklerine tanık olmuşsunuzdur. Özellikle çökme kontrolü sayesinde hata veren bir sekme olduğunda komple tarayıcıyı değil sadece ilgili sekmenin görevi sonlandırılarak hasardan en az etkiyle kurtulabilirsiniz. Ancak Chrome bunu gerçekleştirmek için açtığınız her bir sekme başına görev yöneticisi alanında bir chrome.exe dosyası oluşturuyor. Yani her yeni sekmede bir exe dosyası çalıştırmış oluyorsunuz eğer çok fazla sekme açarsanız ve bir de bilgisayarınız çok güçlü değilse bu durum sizi biraz olumsuz yönde etkileyebilir.

Programın halen beta aşamasında olmasından dolayı kaynaklanan bazı eksiklikleri de yok değil. Örneğin dosya upload işlemi yapmak için hazırladığınız forumda her zaman alışık olduğumuz gibi file elemanı bir metin kutusu ve düğmeden oluşmuyor. Sadece bir düğme var ve dosya seçilmişse dosyanın adının yazıldığı (ancak ne yazık ki dosya yolu yazılmıyor. Bu bence büyük bir eksiklik.) bir alan var ve tehminimce bu beta aşamasının bir etkisi değil. Mühendisler bunu hep böyle olacak şekilde düşünüyorlar gibime geliyor ancak ben bunu çok kullanışlı bulmuyorum.

Tarayıcı parametreye göre değişken yani dolayısıyla içerik gösteren sayfalarda bazen yavaşlayabiliyor ancak bu sürekli olmuyor. CSS kodları eğer düzgün hazırlanmamışsa sayfa görünümünde sorunlarla karşılaşmanız olası. Özellikle Fireworks ya da Photoshop gibi programların “slice” yani kocaman bir resmi dilimleyerek web sayfası oluşturma tekniğinden yararlanmışsanız size kötü bir haberim var. Firefox ve Explorer ortamında sorun çıkarmayan bu sayfalar genelde Chrome üzerinde düzgün görüntülenemeyebiliyor.

Bir de roll-over denilen ve üzerine fare ile gelindiğinde aşağıya doğru açılan flash bannerler hakkında bir sorun ile karşılaştım. Söz konusu banner ın altın bir bağlantı varsa ve bu bağlantı banner açıldığında bannerin altında kalacak kadar yakınsa, banner açılmasa bile tıklanır durumda olmuyor. Yani bannerin altındaki bağlantıya fare ile tıklayamıyorsunuz. O bağlantı herhalde üstteki bannerin açıldığında kaplayacağı alanın sınırlarında olduğu için görünmeyen bir katman altında kalmış gibi oluyor.

Bu tip Ufak tefek sorunların Chrome beta sürümünden kurtulup final sürümüne eriştiğinde ortadan kalkacağına eminim. Artık bundan sonra ben de Chrome kullanırım diye düşünüyorum. Tarayıcı sayısının artması biz kullanıcılar açısından faydalı olsa da web geliştiriciler açısından yanında bazı külfetler de getiriyor. Artık tasarladığımız her sayfanın Explorer yanında Firefox, Opera ve artık Chrome üzerinde de düzgün görüntülenebilmesi için sinir dolu dakikalar ve hatta saatler bizleri bekliyor.


Bir yanıt yazın