Karayolları Genel Müdürlüğü’nden (KGM) alınan bilgiye göre Karayolu Bilgi Sistemi Global Projesi kapsamında ihaleleri gerçekleştirilen Karayolları Coğrafi Altlığı Oluşturulması ve Kurumsal Bilgi Otomasyonu Projeleri ile bakanlık, devlet ve il yolları, otoyollar, bölge ve şube sınırları ve il sınırlarını sayısallaştırma sürecini bitirdi.
Karayolları Coğrafi Altlığı Oluşturulması projesi ile genel müdürlük daha sağlıklı karar alma mekanizmasına kavuşacak. Proje bilgi ve uygulamaların paylaşımını sağlayacak; kaliteli bilgi daha kolay kullanımlı ve anlaşılabilir biçimde sunulacak. Bütçe daha dengeli, gerçekçi ve önceliklere göre planlanacak, acil durumlarda hızlı müdahale olanakları artırılabilecek, kaynakların verimli ve ekonomik olarak kullanımı sağlanacak.
Proje çerçevesinde 2007 yılı sonu itibariyle 1/25000 ölçekli raster haritaları 1/25000 ölçekli sayısal yükseklik verilen ile uydu görüntüleri kullanılarak coğrafi altlık oluşturuldu. Devlet ve il yolları. otoyollar. bölge ve şube sınırları, il sınırları sayısallaştırıldı. Yaklaşık 64 bin Km yol ağındaki devlet ve il yolları, otoyollar ve köprülere ilişkin mevcut envanter bilgilerinin arazi envanter çalışması güncellenerek GPS ile koordinatlandırıIması yapıldı.
Proje ile genel müdürlüğün ihtiyaç duyacağı temel verileri kapsayan coğrafi veritabanı oluşturuldu. Bakanlık, Kurumsal Bilgi Otomasyonu Projesi ile genel müdürlüğün iş süreçlerini elektronik ortamda takip etme sürecini de başlattı. Otomasyon projesi ile diğer kurum ve kuruluşlarla sorunsuz bilgi alışverişi yapılabilecek. Projenin, değişik tür ve yapıda verilerin ilişkilendirilmesi, kurum içi birçok veri ve dokümanın yeniden düzenlenmesi, uygulama yazılımlarının çok katmanlı mimaride web tabanlı olarak geliştirilmesi ve Elektronik Doküman Yönetim Sistemi’nin (EDYS) kurulması için yazılım geliştirme hizmetleri alımı ve gerekli standart yazılım ve donanımın temin işlerini kapsadığı kaydedildi.
Kaynak BTHABER