Sağlıkta e-Dönüşüm Projelerinde Neredeyiz Başlıklı Toplantıdan İzlenimler

12 Mayıs tarihinde Ankara Swiss Otel’de Sağlık Bakanlığı’nın da katkılarıyla “Sağlıkta e-Dönüşüm Projelerinde Neredeyiz” başlıklı bir toplantı gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığı adına toplantının açılış konuşmasını yapan bir yetkili, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü değişimin ilk etkilerini sağlık alanında gösterdiğini söyledi. Yetkili, “Özellikle Avrupa Birliği ülkelerine baktığımızda yaşlanan nüfusla birlikte ülkemizde aynı durumda değişen hasta beklentileri hakikaten bizi ülke olarak, bakanlık olarak yeni bir strateji geliştirmeye zorlamıştır” dedi. 

AB ülkelerinin sağlıkta dönüşüm hedeflerini ortaya koyduklarını belirten yetkili, gerek üye gerekse de aday ülkelerin e-Avrupa ve e-Avrupa Plus stratejileri üzerinde çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Yetkili, Türkiye’nin de bu alanlarla bütünleşebilmek ve sağlık bilişimini üst düzeye çıkartabilmek amacıyla DPT öncülüğünde 2003 yılından itibaran çalıştığını ifade etti ve e-Dönüşüm Eylem Planları içerisinde Sağlık Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği projelerle ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

E-Sağlık temasını içeren Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi Projesi’nin 2007 yılında ihalesinin yapıldığını ve aynı yılın Aralık ayında da sözleşmedeki hususların tamamlandığını belirten yetkili, veri toplama sürecinin önemine değindi. “Veri toplaması ile ilgili bu yılın 30 Eylül tarihi çok önemli” diyen yetkili, bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarının veri sözlüğüyle ilgili minimum sağlık setlerine göre verilerini gönderme işlemlerinin devam ettiğini söyledi. 2009 Ocak ayından itibaren de üniversite hastaneleri, özel sağlık kuruluşları ve diğer sağlık kuruluşlarının da veri göndermeye başlayacaklarını kaydetti.

Bakanlığın gerçekleştirdiği e-Sağlık projeleri sayesinde proje üstlenici şirketlerin ciddi bir bilgi birikimine sahip olduklarını belirten yetkili, bu birikimin yakın zamanda şirketlerin yurt dışına yönelik bilişim ihracatı ile karşılık bulacağını ifade etti.

Toplantıda söz alan bir başka yetkili ise e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantıları’nın başladığı günden bu yana etkisini göstermeye başladığını ifade etti. “Bu toplantılarla ilgili bakanlıkların ve kurumların bilişim teknolojileri ile ortaya koydukları projelerin paylaşılması, konuyla ilgili vizyonların paylaşılması, yine birbirimize bu konular ile ilgili soruların sorulması ve bunların e-Devlet’e yansımasının yapılması hedefleniyor” şeklinde konuştu.

2005 yılında hazırlanan eylem planında Sağlık Bakanlığı’nı ilgilendiren 5 önemli eylem planı olduğunu anımsatan yetkili, söz konusu eylemlerin tamamlandığını açıkladı. Yurt, bilgi toplumu stratejisi ile birlikte bakanlığın gündeminde sağlık bilgi sisteminin kurulması, kan bankaları bilgi paylaşımı, çevrimiçi sağlık hizmetleri ve tele-tıp sağlık hizmetleri eylem planlarının yer aldığını kaydetti.

Diğer bir yetkili ise, DPT’nin gündeminde yer alan e-Dönüşüm çalışmaları içinde en başarılı eylem adımlarının e-Sağlık projelerinde atıldığını söyledi. Yetkili “Sadece Türkiye içerisinde değil dünyada da Sağlık Bakanlığı projeleri en büyük projeler arasında yer alıyor. Bize de yurt dışından Sağlık Bakanlığı’nın projeleri çerçevesinde talepler geliyor” dedi.

Dünya çapında bilişim alanında isim yapmış bir şirket adına konuşan farklı bir yetkili, Sağlık Bakanlığı’nın yıllardır yaptığı projeler ile öncü yönünü ortaya çıkardığını belirterek “Dünyada bu projelerden bahsettiğimizde olumlu tepkiler alıyoruz. Bu projeler genelde korkulan projelerdir. Bunlar bazı ülkelerde başarılı olarak uygulanamamıştır. Ama Sağlık Bakanlığı pilot uygulamalarla deneyerek bu yolu açmıştır. Bu açıdan başarılı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Projeler sayesinde geniş bir bilgi birikimi kazandıklarına dikkat çeken çeşitli firma temsilcileri de önceden insanları kendilerinin dinlemeye gittiğini ancak şimdi yurt dışından başkalarının kendilerini dinlemeye geldiğini söyleyerek memnuniyetlerini belirttiler.

Kaynak: BTHABER


Bir yanıt yazın