Tercih Edilen Hep Yenilik midir?

 

Yenilik… Teknolojinin, belki de varlığının ne kadar gerekli olduğunu kanıtlamak için en sık kullandığı kavramlardan biri…  

Gerçekten de günümüzde ortaya çıkan hemen hemen her ürün bu kavramı kullanarak daha çok kitlelere ulaşmayı hedefliyor. İlk defa piyasaya çıkan bir marka ya da model için kabul edilebilir olsa da, çok ufak değişiklikler ve makyajla piyasaya sürülen yeni versiyonlar bile bu kavramı kullanmaktan çekinmiyorlar. Üreticilerin satışlarını artırmakta çok sık başvurdukları yenilik kavramına acaba herkes tarafından bu kadar önem veriliyor mu? 

Artık, sık sık yeni ürün, yenilik parolasıyla kullanıcıların karşısına çıktığı için bazı kullanıcılar ipin ucunun bir süre sonra kaçtığından ve gelişmeleri takip etmenin gittikçe zorlaştığından şikayet ediyorlar. Bir zaman sonra yenilik gereklilik için değil de daha çok para harcatmak için ortaya atılmış bir olgu gibi görünmeye başlıyor. Yani araç olmaktan çıkıp amaç haline dönüşüyor. 

Yenilik kavramının bu kadar sık telaffuz edilmesi “eski” kavramının da fark edilmesini sağladı. Herhalde bir şeyin kıymeti yokluğunda anlaşılır prensibinden ötürü olacak ki şimdi bazı yazılımların eski sürümlerinin de kullanılmaya başlandığı görülüyor. Eski yazılımları ve güncel yazılımların eski sürümleri artık web ortamında daha sık dolaşmaya başladılar, hatta sırf bu iş için hazırlanan siteler bile var. Peki ama sürekli üstüne basıla basıla vurgulanan, teknolojideki en değerli kriterlerden biri olarak gösterilen yeni olma kavramının karşısında eski olma neden bu kadar önemli olmaya başlamış olabilir.

Bu soruya verilebilecek yanıtların kişiden kişiye değişme ihtimali oldukça yüksektir.. Çünkü herkes kendine göre çeşitli nedenlere sahip olduğu için verilecek cevaplarda büyük çoğunlukla şahsi kanaatleri yansıtacaktır. Ancak genel olarak bakıldığında eski sürüm kullananların çoğunun ortak düşüncesi bu tür uygulamaların yeni sürümlerine oranla daha hızlı çalıştıkları yönündedir.

Gün geçtikçe ilerleyen PC pazarında bilgisayarların gücü de sürekli artıyor. Bu nedenle yeni çıkan uygulamalarda bu güçten olabildiğince istifade ederek en yüksek performansta çalışmak istiyorlar. Eski programlar eski bilgisayarların kapasitelerine göre yazıldıkları için şimdiki bilgisayarlarda hiç zorluk çıkarmadan çalışabiliyorlar. Eski programlarda ayrıca bugünkü sürümlerine oranla daha az eklenti mevcut olduğu için diskte kapladıkları alan da haliyle daha az oluyor. Şimdi, asıl amacının dışında, kullanıcıların ihtiyacı olmayan fazladan birçok işleve daha sahip olan programlar yerine, insanların bir kısmı hem daha hızlı hem de daha az yer kaplayan uygulamaları tercih edebiliyorlar.

Bir diğer avantaj ise yeni versiyona sahip programların bir kısmının eski sürümlerinin üreticiler tarafından artık bedavaya dağıtılıyor olmasından doğuyor. Böylece o programa kısa süreliğine ihtiyaç duyan ya da sadece belli başlı yüzeysel işlerini yapmak isteyen kullanıcılar da bu şekilde eski sürümlere yöneliyorlar. Tabi bu durum bazı açılardan üreticilere de faydalar sağlayabiliyor. Böylece ürünlerinin reklamını yapmış oluyorlar. Zamanla programın eski sürümünü kullanan insanlar programda ustalaştıklarında artık daha profesyonel işler yapmak için yeni ve ücretli sürüme yönelebiliyorlar.

Bir diğer tercih sebebi de alışkanlıklar olarak gösterilebilir. İnsanlar teknolojide her ne kadar yeni şeyler görmek isteseler de o ana kadar edindikleri alışkanlıklarından vazgeçmek istemeyebilirler. Yeni bir programın işleyiş biçiminde ve ara yüzünde meydana gelebilecek en ufak bir değişiklik bile birçok kullanıcıyı rahatsız edebilir ve programa alışma süreci içinde daha yavaş çalışmasına neden olabilir.

Bazı kullanıcılar da sırf nostalji olması için eski programlarını kullanabilirler. Bunun için eski işletim sistemlerini sanal makinelerde çalıştırmak ya da eski oyunları oynamak gibi yollara başvuran kullanıcıların çoğu belki de bilgisayar dünyasına ilk adım attıkları dönemleri böyle hatırlamak istiyor olabilirler. Günümüzde özellikle eski oyunlara olan ilgi o kadar arttı ki yeni işletim sistemleriyle uyumsuz olan bu tür oyunların yeniden çalışabilmeleri için birçok program yazıldı.

Neticede insanlar hangi amaçla eskiyi tercih ederlerse etsinler, geçmişi hatırlamak çoğu kişi için büyük öneme sahiptir. Aslında teknoloji için de bu böyledir. Çünkü yeni bir şeyin yapılması eskiden edinilen, eski bilgilerin üzerine farklı geliştirme ve bilgilerin eklenmesiyle elde edilir. Yeni, eskinin üzerine bina edildiği için sürekli yenilik derken eskinin de hakkını teslim etmeyi unutmamak gerekir.


Bir yanıt yazın