Aşağıdaki yazı http://www.gaxxi.com/buzz/yazi/widget-yerine-kirinti-terimini-oneriyoruz adresinden alınmıştır.
İngilizce “gadget” ya da “widget” olarak kullanılan şeye biz kırıntı diyoruz. Kırıntılar genelde blogların sağ barında gördüğünüz üçüncü parti web servislerine ait olan kutu kutu araçlardır. Hemen her web 2.0 servisi çeşitli kırıntılar geliştirir ve dağıtır. Böylece servisleri pek çok dağıtımlı noktadan ulaşılabilir hale gelir ve servislerine ziyaretçi trafikleri artar. İnsanlar kırıntıları takip ederek kırıntı dağıtan siteye de ulaşırlar.
Bir web sitesinin sunduğu içeriği, örneğin yaşadığınız şehrin hava durumunu gösteren bir kutuyu blog siteniz de kullandınız, buna widget yani kırıntı diyebiliriz.
Biz de bunun üzerine, İngilizce terimler yerine “KIRINTI” terimini kullanmaya başladık, örneğin ben www.neobu.com/umut kişisel sayfamda www.sinemalar.com web sitesinin hazırladığı “sinemalarda bu hafta” kırıntısını kullanıyorum. Sinemalar.com, benim sayfama kırıntı atmış oluyor.
Kırıntı anlamlı, çünkü
- Bir kere kırıntının eklendiği siteyi içeriğinizle beslemis oluyorsunuz, bu anlamda Rss Feed yani RSS Besleme keimesinden de bir mantığı var.
- Kırıntı’yı eklediğiniz siteden size bir yol göstermiş oluyorsunuz, böylece karşı sitedekiler sizin kırıntılarınızı izleyerek sizin sitenize de geliyorlar.
Başka Örnekler
Neobu‘da kırıntı teknolojisini, Gaxxi’deki kutular tekniğiyle birleştirip, adım adım ileri sihirbazlarla birleştirdik. Şimdi ihtiyacımız olan kutuların içeriğini arttırabilmek için diğer web sitesi sahipleri ve geliştiricilerinin kendi kırıntılarını geliştirmesi.
Örneğin, www.kayhanovic.com web sitesinde ki fotoğraflar, www.neobu.com/kayhonovic adresindeki fotoğraflar kırıntısından geliyor. Bu Neobu’daki her kutu için uygulanabilir.
Web sitesi sahipleri kırıntılarınızı geliştirin, çok eğlenceli. 🙂