Deloitte Türkiye’nin araştırmasına göre, yüz yüze iletişimin yerini giderek daha çok alan internet artık her nesil tarafından 24 saat kullanılır hale geldi.
Deloitte Türkiye’nin yayınladığı ve Nisan-Mayıs 2008’de 60 ilde 13-61 yaş aralığında 500’ün üzerinde internet kullanıcısıyla gerçekleştirilen “Türkiye’de İnternet Kullanıcıları Medyayı Nasıl Tüketiyor?”’ başlıklı medya araştırmasının sonuçlarına göre, internet, yüz yüze iletişimin yerini giderek daha çok alırken, kullanıcılarca neredeyse 24 saat tüketilebilir hale geldi.
İnternet kullanıcılarının PC karşısında harcadığı süre TV başındakini geçmiş olmasına rağmen, geleneksel medya başta TV olmak üzere hala “muazzam” bir iletişim gücünü elinde bulunduruyor.
Araştırmada 13-24 yaş grubu MP3 çalarlara olan ilgisiyle diğerlerinden farklılaşırken, 25-41 aralığındaki nesil ise özellikle oyun sistemleri, konsollara ve PDA’lara diğerlerinden daha fazla ilgi gösteriyor.
42-61 yaş aralığındaki kullanıcılar ise ilk iki nesil grubundan farklı olarak interneti en çok geleneksel medya içeriklerini yani yerel ve uluslararası haberleri takip etmek için kullanıyor. TV programlarını çevreleriyle en çok paylaşan bu grup, aynı zamanda en çok medya aracına da sahip.
Araştırma, kullanıcıların toplam vakitlerinin yüzde 45’ini kullanıcılar tarafından oluşturulmuş içeriklere ayırdığını ortaya koyuyor.
13-24 yaş aralığı dikkate alındığında bu oran yüzde 52’ye çıkıyor. Google, Yahoo veya Arabul.com gibi arama motorları ise tüm nesillerin en çok kullandıkları çevrim içi uygulamalar olarak göze çarpıyor.
Araştırma, geleneksel medyanın iletişim tahtını uzunca bir süre daha koruyacağını öngörüyor. Özellikle TV bütün nesillerce kabul görmeye devam ediyor.
Kullanıcılara önümüzdeki yıl için en çok neyi arzuladıkları sorulduğunda ilk dört sırada yüzde 53 ile kitap okumak, yüzde 47 ile sosyalleşme, yüzde 40 ile aile akşam yemekleri, yüzde 36 ile gazete okumak gibi geleneksel olaylar öne çıkıyor.
Araştırmaya göre, cep telefonları en popüler medya aracı durumunda. Cep telefonlarını yüzde 91 ile masaüstü bilgisayarlar ve internet bağlantısının neredeyse iki katı daha fazla kabul görüyor. Bunun nedeninin, cep telefonlarının yalnızca haberleşme için değil eğlence başta olmak üzere birçok amaç için pratik ve mobil bir şekilde kullanılabilmesi olduğu belirtiliyor.
Kullanıcıların yüzde 97’si cep telefonlarını mesajlaşmak, yüzde 74’ü resim çekmek için, yüzde 63’ü oyun oynamak için, yüzde 55’i ise MP3 dinlemek için kullanıyor.
Deloitte Türkiye Stratejik Planlama Ortağı ve Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Endüstri Lideri Sait Gözüm konuya ilişkin değerlendirmesinde, araştırmanın internet iletişiminin bütün nesiller tarafından günün her saati kullanıldığını ortaya koyduğunu, cep telefonlarının da Türk insanının en çok benimsediği iletişim aracı olduğunu, bunların yanı sıra geleneksel medya olarak ifade edilen TV, matbu kitap ve gazetenin de var olan iletişim güçlerini koruduğunu vurguladı
Kaynak: TÜBİDER